Binnensjaal van Iaque

Eigenlijk wilde ik een warme wintersjaal voor mijn man maken. Het garen Iaque van Rosários 4 is daar uitermate geschikt voor. Warm, zacht en ook nog eens in prachtige zachte kleuren, meer ideaal zou het niet worden. Ik had een bol in crème kleur toegestuurd gekregen en ben er direct mee aan de slag gegaan.

Maar, haastige spoed is zelden goed. Zo ook bij deze sjaal. Eens te meer ben ik erop gewezen dat een proeflapje breien geen overbodige luxe, maar pure noodzaak is. Na 3 keer opnieuw te zijn begonnen, dacht ik de slag te pakken te hebben. En dat had ik ook. De sjaal is prachtig… maar te klein.

Binnensjaal

Desalniettemin een mooie sjaal, die ik graag laat zien op beurzen en andere presentaties. En toen kwam een alleraardigste dame met dé oplossing. Ze liep langs, pakte de sjaal en zei: “wat een prachtig sjaaltje. Voor binnen, op een leuk bloesje.” Wat een uitkomst! Vanaf toen is dit dus de ‘binnensjaal’ voor mij en krijgt mijn man een nieuwe. Die heeft hij overigens al, maar het patroon daarvan lees je in een volgende blog.

Over Iaque

Iaque is een luxe garen voor mooie binnenkleding van het Portugese merk Rosários 4. De wol bestaat uit merinowol en yakwol. Yaks leven hoog op plateaus in de Himalaya in een koud en hard klimaat. Om warm te blijven hebben zij een heel speciale vacht, bestaande meerdere lagen. De onderste laag bestaat uit heel fijne, zachte haren die wat betreft dikte bijna nog fijner zijn dan merinowol en in kwaliteit vergelijkbaar met kasjmier. Deze onderharen worden verkregen door de yaks te kammen.

Het patroon

Deze binnensjaal is heel eenvoudig te breien. Het is namelijk een simpele boordsteek met verdraaid recht. Het enige wat je hoeft te doen is alle rechte steken aan de goede kant van het werk verdraaid recht te breien. Dat betekent ‘achter insteken’, oftewel, in het achterpootje áchter de linkernaald langs, en daarna de steek gewoon recht te breien. De buitenste steken zijn in kantsteek waarbij je elke eerste steek averecht afhaalt en elke laatste steek recht breit.

Benodigdheden
Betekenis afkortingen
  • r = steek recht breien
  • av = steek averecht breien
  • 1 r verdr = 1 steek recht door de achterlus breien
  • av afh = insteken of je de steek averecht breit en dan de steek zonder te breien over laten gaan op de rechter naald
  • kant st = kantsteek
  • Gk = goede kant van het werk
  • VK = verkeerde kant van het werk
Werkwijze

Zet 55 steken op. Als je de sjaal breder wilt breien, kun je meer steken opzetten, zolang het maar een oneven aantal is.

toer 1 (GK): kant st (av afh), 1 av, [1 r, 1 av]* herhaal […]* 25 keer of tot de laatste steek, kant st (1 r).

Toer 2 (VK): kant st (av afh), 1 r, [1 av, 1 r]*, herhaal […]* 25 keer of tot de laatste steek, kant st (1 r).

Toer 3 (GK): kant st (av afh), 1 av, [1 r verdr, 1 av]* herhaal […]* 25 keer of tot de laatste steek, kant st (1 r).

Toer 4 (VK): kant st (av afh), 1 r, [1 av, 1 r]*, herhaal […]* 25 keer of tot de laatste steek, kant st (1 r).

Herhaal toer 3 en 4 tot de sjaal de gewenste lengte heeft of gewoon tot je bijna door de wol heen bent. De laatste toer kant je namelijk af in boordsteek. Dat wil zeggen, zoals de steken zicht voordoen op de naald. De averechte steken brei je dan averecht en de rechte steken recht.

Af is je binnensjaal!

Een heerlijk project voor tussendoor of naast een wat ingewikkelder breiproject. Dit kun je namelijk overal mee naartoe nemen. het breiwerk past makkelijk in je breitas en je hoeft er ook niet sterk je aandacht bij te houden, dus afleiding is niet erg.

Ga jij deze sjaal ook maken? Ik zie graag het resultaat tag @wolgalerie op Instagram of mail naar info@wolgalerie.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van wolgalerie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.