Hoe je het ook went of keert, een breiwerkje begint altijd met het opzetten van steken. Persoonlijk vind ik dat altijd het minst leuke en waarom weet ik eigenlijk ook niet. Ik heb altijd zin om een nieuw project te starten, maar dat project opzetten is altijd een vervelende bijkomstigheid. De eerste steken breien daarentegen word ik dan wel weer heel blij van.
Ook voor beginnende breiers kan dat steken opzetten een grote opgave zijn. Ik hoor nog wel eens dat opzetten een dusdanige drempel is dat ze überhaupt niet aan breien beginnen. En dat is natuurlijk doodzonde! Daarom leg ik in dit blog een eenvoudige opzetmethode uit: de lusjesopzet. Opdat iedereen lekker aan de slag kan. Doe je mee?
Eenvoudige lusjesmethode
De ‘lusjesmethode’, of dat een officiële naam is weet ik niet, houdt kortgezegd in dat je de naald steeds door twee lusjes haalt en zo breisteken creëert. Deze methode geeft een vrij elastische rand. Het enige nadeel van deze opzet is dat het soms lastig is in te schatten hoeveel draad je nodig hebt. Nou ja, dat is voor later zorg, eerst maar eens stap voor stap doornemen hoe dat gaat zo’n lusjesopzet.
Stap 1: neem een stuk draad
Let er op dat dit stuk draad lang genoeg is voor de breedte van het breiwerk dat je wilt opzetten. Ongeveer 4 keer de breedte van je werk, maar dat is lastig te bepalen als je een ronde boord gaat opzetten van ongeveer 150 steken. Zie hier waarom ik opzetten niet zo leuk vind. Het gebeurt mij regelmatig dat ik al die 150 steken opnieuw moet opzetten, omdat ik ofwel te weinig draad heb, ofwel te veel (en ja, ik ben zuinig dus een hele sliert ongebruikt garen hou ik niet van).
Stap 2: vorm twee lussen
Deze lussen leg je om je wijsvinger en je duim, waarbij het draad dat om je duim zit, het stuk draad is dat aan de bol zit. Deze lussen maak je van buiten naar binnen, de draaduiteinden liggen hierdoor in je handpalm.
Stap 3: Haal de naald door de lussen
Haal eerst de naald van onder naar boven door de lus van de duim. Daarna haal je de naald van boven naar onderen door de lus van de wijzvinger. Je haalt hem tenslotte weer door de eerder gemaakte lus bij de duim. Dit kan bijna niet anders, omdat je de draden open trekt.
Stap 4: trek de draad strak
Trek vervolgens de draad aan en je ziet dat er een steek ontstaat op de naald. Trek overigens de draad niet te strak aan, want dan krijg je straks met de eerste toer de naald er niet meer in.
Voilà, de eerste steek is gemaakt! Herhaal de stappen 2 t/m 4 net zo lang je het aantal steken hebt dat je nodig hebt.
Instructievideo
Zie hier de instructievideo van deze opzetmethode. Gemaakt met de huis-tuin-en-keuken-telefoon die ik voor de gelegenheid aan een schildersezel had gemonteerd. Zo zie je hoe deze methode in de praktijk werkt.