Breien leren

5 tips om te leren breien

Vind jij het ook leuk om jouw eigen kleding te maken of accessoires voor in huis? Om jouw eigen stijl vorm te geven? Om met mooie materialen en kleuren te werken? Ja? Ga breien! Het is een hele fijne creatieve bezigheid, waar je ook nog eens helemaal zen van wordt.

Ik heb regelmatig de opmerking gekregen: “ik wil wel wat maken, maar weet niet hoe te beginnen”. Omdat breien echt heel leuk is en ik het iedereen aanraad, geef ik 5 tips om te starten. Er zijn namelijk legio workshopaanbieders, cursussen, boeken en breiliefhebbers die je de fijne kneepjes van het ambacht willen leren. Hier mijn favorieten.

Breiboeken uit de bibliotheek

Is dat niet heel ouderwets? Zeker wel, maar daarom niet minder handig. Ik haalde er verschillende breiboeken en ging ermee aan de slag. Het voordeel van een boek boven een filmpje is namelijk dat je het boek gewoon open naast je neer kunt leggen en stap voor stap, op je eigen tempo, de instructies kunt volgen. En bij de bieb hebben ze echt veel verschillende boeken voor ‘handwerken’. Ik heb veel baat gehad aan de breiboeken van Betty Barnden, maar de keuze is legio.

Overigens heb ik in de bieb mijn eerste breiboeken geleend, maar daarna heb ik ze wel gekocht. Na jaren ervaring gebruik ik namelijk nog steeds zeer regelmatig een naslagwerk om te kijken hoe ik ‘iets’ moet aanpakken. Een printversie heeft dan nog steeds mijn voorkeur. Bovendien vind ik een verzameling – ja, inmiddels is het een verzameling – breiboeken in de kast ook gewoon leuk.

Instructiefilmpjes

Die boeken zijn dus leuk en handig, maar soms is het gewoon fijner als iemand het even voordoet. Of wil je à la minute weten hoe je een bepaalde steek moet breien, of afkanten, of herstellen. Dan zijn er gelukkig heel handige instructiefilmpjes. Hier mijn favorieten.

Garnstudio is een website van DROPS Design met een heel uitgebreide en volledige bibliotheek van instructiefilmpjes. De handelingen zijn duidelijk in beeld gebracht en worden regelmatig herhaald, zodat je de stappen goed mee kunt doen. Ook fijn aan deze site is dat je uitgebreid kunt zoeken, of in het menu kunt navigeren naar wat je wil weten. Van ‘steken opzetten’ tot ‘verkorte toeren breien’, het staat er allemaal en heel overzichtelijk.

Iets minder uitgebreid, maar wel duidelijk en toegankelijk uitgelegd voor beginnende breiers, zijn de tutorials van Wolplein. De basishandelingen voor een eenvoudig breiwerk staan er heel fijn geordend op een rij. Als je de beginselen dan onder de knie hebt, zijn er ook leuke filmpjes voor de wat meer gevorderde breier.

Fysieke Workshops

Veel plaatselijke wolwinkels bieden ook breiworkshops. Het leuke van zo’n real life workshop is dat je én creatief bezig bent én in een inspirerende omgeving zit: de wolwinkel. Bovendien is er bij zo’n workshop een begeleider waar je ook na de workshop met je vragen terecht kunt. Extra leuk aan zo’n workshop is dat je er de techniek van het breien leert, maar ook kennis opdoet over de verschillende materialen die je kunt gebruiken. Het is tenslotte een wolwinkel.

Een andere optie is om een cursus of workshop in een buurtcentrum of dorpshuis bij jou in de buurt te volgen. In veel plaatsen worden creatieve cursussen aangeboden en leren breien is daar misschien wel een van. Mijn ervaring met dit soort creatieve cursussen (niet breien overigens) is dat je er veel verschillende mensen ontmoet, maar wel allemaal met een gezamenlijke liefhebberij. Dat is heel erg leuk!

Online cursus

Geen cursus in de buurt, of volg je liever een cursus op jouw eigen tempo? Dan zijn er gelukkig online legio mogelijkheden. Zelf heb ik nooit een online breicursus gevolgd, dus ik kan je niet adviseren op basis van eigen ervaring, maar ik kan je wel alvast op weg helpen met een aantal suggesties.

Mirjam Molenbeek biedt breicursussen voor gevorderden en beginners. De lessen zijn online. Wil je alvast een beetje kennismaken? Kijk dan eens op haar Instagramaccount.

Bij de Breiclub kun je ook terecht voor een beginnerscursus breien. De cursus bestaat uit online lessen en een e-book. Als je dan de smaak te pakken hebt, kun je bij breiclub ook terecht voor meer inspiratie.  

Zo zijn er nog veel meer, dus Google eens en klik wat rond. Sommige cursussen zijn betaald, anderen gratis. Mijn tip is wel: kies een cursus met een duidelijke begeleider, zodat je met je vragen, en die heb je, bij iemand terecht kan.

Vraag eens rond

Echt hoor, ook in jouw omgeving is er iemand die breit. En geloof mij, dat is heus niet alleen je oma. Breien is doorgaans een solitaire bezigheid en je ziet helaas weinig mensen breien in het openbaar. Toch zijn breiers heel goed te herkennen in het wild: ze dragen namelijk hele gave, unieke, gebreide kleding. Dus tegen alle wannabee breiers zeg ik: schroom je niet en vraag rond. Scan je omgeving op mooie breisels en vraag: “heb je dat zelf gemaakt?” Dat kan dus overal: in het speeltuintje om de hoek, op school, binnen je familie, bij de buren, collega’s en vriendinnen.

Als je dan iemand iemand gevonden hebt die je wil helpen met de eerste steken, neem een pak koekjes, twee naalden en een bol wol mee en voor je het weet zitten jullie samen aan een breiproject. Bovendien heb je daarna altijd genoeg gespreksstof, want als je eenmaal begint, ben je niet meer te stoppen. Nou ja, zo ging dat bij mij.

Gewoon doen!

Tot slot nog mijn allerlaatste tip: gewoon doen! Ik kan er een hele lading clichés op los laten als alle begin is moeilijk, met vallen en opstaan moet je het leren, wat Hansje niet leert, zal Hansje niet weten, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Je moet gewoon beginnen. Onthoud daarbij: foutjes maken is helemaal niet erg, het plezier van het breien overstemt alles!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van wolgalerie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.