Duurzame zomergarens

Veel mensen denken dat breien nu echt iets is voor in de winter. Échte breiers weten natuurlijk allang dat dat niet waar is. Je kunt zo’n beetje elk kledingstuk breien, dus ook zomerse topjes, korte broeken en zelfs bikini’s. De crux zit hem in de garenkeuze. In dit blog zet ik een paar goede opties voor je zomerse breiwerk op een rij. Zomerse breigarens die ook nog eens duurzaam zijn. 

Wol voor zomerkleding

Wol heeft vele mooie eigenschappen en een daarvan is dat het zowel ventileert als isoleert. Wol is natuurlijk een warm materiaal, maar je kunt ook fijne wol gebruiken om zomerkleding van te maken. Kies dan voor een luchtig ontwerp, bijvoorbeeld een ajour steek, gebreid met een fijn garen. Dat maakt dat je er minder van gaat zweten. Maar ook zweten is niet zo erg als het op wol aankomt. Wol kan in uiterste gevallen namelijk wel 40% vocht opnemen.

Dicht op de huid

Een ander bezwaar kan zijn dat zomerkleding vaak direct op de huid gedragen wordt en wol soms te kriebelen. Dat probleem heb ik vaak, maar ook daar is een oplossing voor. Kies voor het GOTS-gecertificeerde en superzachte Semilla Cablé Van BC Garn. Deze merinowol is ringgesponnen, dat betekent dat in het spinproces elke vezel wordt rechtgetrokken, waardoor het draad nog zachter aanvoelt. Zeker wel dat je hier mooie zomerkleding van kunt maken, zonder dat het té warm wordt.

 

Plantaardige garens

Wol is een dierlijk materiaal, gemaakt om het dier warm te houden in koude tijden. Hoewel wol ventileert, houdt het warmte dus goed vast. Plantaardige garens daarentegen houden warmte minder goed vast en ademen meer. Deze worden dan ook eerder als gebruikt om zomerkleding van te breien. 

Katoen

Katoen is een voorbeeld van zo’n licht en luchtig zomergaren. Katoen wordt gemaakt van het pluisje dat rond de zaden van een katoenplant groeit. Eenmaal gesponnen resulteert dit in een superzacht en stevig breigaren. Waar je dus hele mooie zomerkleding van kunt maken. Kies wel het liefste voor GOTS-gecertificeerd katoen om de pesticiden buiten de deur te houden. Zoals het vrolijke Odemira garen van Rosários4. Of het Cotton Ball van Schoppel Wolle waar geëxperimenteerd is met waterbesparende technieken bij de teelt.

Linnen

Linnen is ook al zo’n fijn zomergaren. De vezels van linnen breigaren komt van de vlasplant. En hoewel de vezels nogal taai zijn, is het garen dat ervan wordt gesponnen dan weer heerlijk zacht. En ademend en daarom heel geschikt voor zomerkleding. Je kunt puur linnen gebruiken, maar vaak wordt er ook een melange van dit draad gemaakt. De vezel wordt bijvoorbeeld gemengd met wol of, zoals het zomergaren pur sang Nepal van Pascuali met katoen én netel.

Zomerse kleuren

Tot slot nog dat wat zomergaren écht zomergaren maakt: de kleur. Zodra de zon zich meer laat zien, de natuur weer tot leven komt en bloesemgeuren de lucht vullen, lijkt het alsof de wereld weer kleur krijgt. En dat vertaalt zich natuurlijk mooi in het garen waarmee je breit en de kleding die je draagt. Kleuren zijn frisser en helderder, net zoals de lentekleuren in de natuur. Kies daarom voor een lichte kleur voor je zomerse projecten of voor mooie kleuren melanges. 

Laat de zomer maar komen!

Ook zo’n zin om lekker bezig te gaan?

Kies hieronder een van de zomergarens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van wolgalerie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.