Sokken breien kun je leren – basisbeginselen

Wollen sokken zijn de beste

Wanneer de term “geitenwollen sokken” wordt gebruikt om een persona te omschrijven, is dat vaak niet zo positief. Toch is het meest gevraagde verzoek wanneer ik zeg van breien te houden: “kun je voor mij een paar sokken breien?” Geitenwollen sokken dus. Schijnbaar hebben mensen die toch graag aan de voeten. Snap ik, want wollen sokken zijn stevig, zacht, duurzaam én ventileren goed, dus goed voor zowel warme als gekoelde voeten.

In dit blog leg ik de beginselen uit van het sokken breien. Als je de smaak dan te pakken hebt, kun je zelf aan de slag aan de hand van een simpel sokkenpatroon in het tweede deel van dit blog: Sokken breien kun je leren – basispatroon.

Benodigdheden

Omdat sokken nogal wat te verduren hebben, bestaat er speciale sokkenwol. Deze wol is verstevigd met andere vezels. De vezels om sokkenwol mee te verstevigen zijn doorgaans synthetisch en niet duurzaam. 

Sokken gebreid met structuursteek

Duurzame sokkenwol

Toch is er een duurzaam alternatief. De sokkenwol Admiral X Pro is verstevigd met biologisch afbreekbare nylon. Het leuke aan deze wol is dat er een mooi kleurverloop in zit. De sokkenwol Admiral Hanf bestaat uit wol en biologische afbreekbare nylon, maar daar is ook nog Hennep aan toegevoegd. 

Sokkennaalden

Omdat je sokken in de rondte breit, gebruik je sokkennaalden zonder knop of een rondbreinaald. Zelf geef ik altijd de voorkeur aan rond breien met sokkennaalden van 20cm, waarbij de steken op 4 naalden staan en 1 naald is de werknaald.

Opbouw van de sok

Een sok wordt in één stuk gebreid, maar bestaat uit verschillende onderdelen; een boord, een been, de hiel, de voet en tot slot de teen. 

Boord en been

Een boord brei je vaak met een wat elastischer steek én op kleinere naalden dan de rest van de sok. Hierdoor is de boord wat strakker, zodat de sok niet afzakt. Een elastische boordsteek is bijvoorbeeld 1 recht, 1 averecht of 2 recht, 2 averecht.

Na de boord van een paar centimeter volgt het beenstuk. Voor de juiste lengte meet je vanaf het boord tot aan de wreef van de voet. Het beenstuk kan in leuke patronen worden gebreid, bijvoorbeeld door siersteken te gebruiken als de koffieboonsteek, maar ook door met meerdere kleuren te breien. Alles kan!

Kerstsokken met Hollandse hiel

Hiel

Er zijn verschillende manieren om een hiel te breien, waarbij de boemeranghiel en de Hollandse hiel het vaakst gebruikt worden. De Hollandse hiel wordt gevormd door een extra vierkant lapje te breien. Wanneer het lapje groot genoeg is, neem je steken op van de rest van de sok, waardoor je lapje aan het het breiwerk wordt vastgezet.

Boemeranghiel

Zelf brei ik eigenlijk het vaakst de boemeranghiel, omdat het patroon dan fijn doorloopt. Voor de boemeranghiel verdeel je de helft van de steken, daar waar de hiel moet komen, over drie naalden. Met die steken brei je verkorte rijen: je breit in een simpele tricotsteek heen en weer waarbij de rijen eerst steeds korter en daarna steeds langer worden. Zo brei je als het ware een extra lapje die de vorm van een hiel krijgt.

De buitenste steken brei je steeds als een dubbele steek. Dit doe je om gaatjes in het breiwerk te voorkomen wanneer je het werk omdraait. Een dubbele steek brei je als volgt.

  • Wanneer je het werkt keert om aan een nieuwe toer te beginnen, leg je de draad aan de voorkant van het werk.
  • Vervolgens haal je de eerste steek af, door in te steken alsof je averecht breit en laat hem zo op de rechternaald glijden.
  • Trek de draad over de naald naar achteren en trek strak. De steek wordt zo ook naar achteren getrokken en ligt nu dubbel op de naald.
  • Voilà, een dubbele steek.

Voet

De onderkant van de voet wordt meestal in tricosteek gebreid, omdat dit meest gladde breisteek is. De bovenkant loopt vaak met het patroon mee. Voor de juiste lengte van de voet, meet je vanaf het einde van de hiel tot de aanzet van de kleine teen.

Teen

En dan ben je alweer bij het laatste deel van de sok. Ook de teen wordt vaak in stricotsteek gebreid, waarbij je steeds mindert om de sok rond over de tenen te laten lopen. Deze mindering doe je aan het einde van de 1e en de derde naald en aan het begin van de 2e en de 4e naald. Dit minderen doe je volgens het patroon om de zoveel naalden, tot er op elke naald 2 steken staan. Die maas steken maas je aan elkaar en je werkt de draad weg.

Laatste tips

Een paar tips voor echt de juiste sokken. 

Voorkom gaatjes bij de Boemeranghiel

Een veelgehoorde klacht bij de boemeranghiel is de gaatjes tussen de overgang van hiel naar voet. Om deze gaatjes te voorkomen, leg je de eerste twee en de laatste twee steken van de steken die je niet breit toch op de naalden waarmee je de hiel breit. Je neemt die niet op in het breiwerk voor de hiel, maar zo blijft de draadspanning bij de overgang tussen de hiel en de voet gelijkmatiger. 

Afhechten met werkdraad

Maak je sok dicht met de werkdraad. Laat daarom een redelijk stuk draad over wanneer je afknipt en gebruik die draad om de teen dicht te maken.

Gelijke sokken

Noteer het aantal toeren die je per onderdeel gebruikt, of gebruik een toerenteller. Zo weet je precies hoeveel rijen je bij de andere sok moet breien om dezelfde lengte te krijgen.

Basispatroon voor sokken

Heb je na dit blog de smaak te pakken? Ga dan snel door naar het tweede deel van dit blog: Sokken breien kun je leren: basispatroon. Hierin word je stap voor stap meegenomen in het breien van een paar sokken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van wolgalerie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.