Waarom alpacawol zo fijn is

Wolgalerie begon initieel met het idee om prachtige Peruaanse alpacawol in Nederland te verkopen. Op een vakantie in Peru heb ik deze prachtige wol leren kennen en zoveel als in mijn backpack paste mee naar huis genomen. Deze wol is uiteindelijk verworden in een babydeken voor mijn dochter. Jaren later was de webshop een feit en heb ik de wol uit Peru kunnen importeren. 

Maar waarom is alpacawol zo’n fijn breigaren? Lees verder en laat je overtuigen. Ik ben namelijk heel enthousiast.

Over alpaca’s

Alpaca’s zijn inheems in de Peruaanse hooglanden, waar ze duizenden jaren geleden werden gedomesticeerd. Momenteel zijn er naar schatting 3,5 tot 4,0 miljoen alpaca’s in Zuid-Amerika en ongeveer 95% van hen is te vinden in de zuidelijke regio van Peru. Alpaca’s leven op hoogtes variërend van 3.000 tot meer dan 4.500 meter boven zeeniveau, waar ze bestand zijn tegen temperaturen die schommelen tussen -20 °C en +30 °C.

Warme wollen vezels

De vacht van alpaca’s is warm en zacht, heeft waterafwerende eigenschappen en is vuurafstotend. Microscopisch kleine luchtbellen in het haar maken dat de wol ademt als het warm is, dus ventileert, maar ook warmte kan vasthouden als het koud is. Alpacawol is vergelijkbaar met schapenwol, alleen is het warmer, prikt minder en er zit geen lanoline (schapenvet) in. Hierdoor is het hypoallergeen.

Breien met alpacawol

Alpacawol is veel elastischer dan schapenwol. Minder vormvast zou je het ook kunnen noemen. De wol is namelijk vrij zwaar en lubbert uit wanneer het gewassen is en hangt. Dit weet ik overigens uit eigen ervaring. Toen ik mijn maat M trui in ajourpatroon na wéken af had, ging blocken en vol enthousiasme wilde aantrekken, bleek dat mijn man van bijna 2 meter hem aan kon. Uithalen en opnieuw beginnen, maar dan een paar maten kleiner was het enige dat nog kon. Maar goed, dat is dus iets om rekening mee te houden. Kies een kleinere maat of dunnere naalden en brei én block eerst een proeflapje.

Desalniettemin is alpacawol en dan met name de baby alpaca heerlijk om mee te breien. Het is namelijk superzacht en toepasbaar voor alle soorten kleding. Ook fair isle en ajourpatronen gaan heel goed met dit garen. 

Baby Alpaca

Wolgalerie heeft garens van baby alpaca vezels. Dat zegt niets over de leeftijd van het dier, maar alles over de dikte van de vezel. Garen van baby alpaca is namelijk nóg zachter dan ‘gewone’ alpacawol, omdat het uit een fijnere vezel bestaat. Dikte van wollen vezels meet je in micron, dat is 1 meter gedeeld door 1 miljoen. De dikte van baby alpaca is ongeveer 20 – 23 micron. Dat is vergelijkbaar met gemiddelde merinowol. Al met al is alpacawol een mooie aanvulling op de wol (en haar) waar we al gewend zijn om mee te breien. Bijvoorbeeld cashmere en mohair. yak en kamelenwol.

Indiecita

Wolgalerie heeft dus echte Peruaanse baby alpaca breiwol in de webshop. Deze wol is Fairtrade en komt van lokale boeren uit de Peruaanse hooglanden. Het merk Indiecita is van het bedrijf Michell uit Arequipa. De wol heeft een prachtige kleurenmelange, brei je met naalden 3,5 tot 4,5 en is heel geschikt voor alle soorten kleding. Van truien, tot mutsen en wanten, maar ook een babydeken gaat heel goed met deze wol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van wolgalerie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.