Hoe werkt dat met garendiktes?

Garendiktes

Het zal geen verrassing zijn, maar garens komen in verschillende diktes en gewichten. Afhankelijk van de dikte van het garen brei of haak je met een bepaalde naald. Ook het project dat je maakt staat of valt met de juiste garendikte. Een heel fijn kantpatroon brei je bijvoorbeeld het best met een fijn lace garen, terwijl lobbertruien je juist met heel dik garen wil breien.

In dit blog zet ik de verschillende garendiktes op een rij en waarvoor die garens gebruikt worden. 

Terminologie

Het leuke van haken en breien is dat het over de hele wereld wordt gedaan. De terminologie voor garendikte is dan ook internationaal. Daarnaast wordt garendikte aangeduid met een symbool en een cijfer. Hieronder een overzicht van de verschillende garendiktes die zijn gedefinieerd met het symbool en de verschillende benamingen.

Symbool Engelse term Amerikaanse term Omschrijving Naalddikte
0 Lace 2-ply Ajour of sokkenwol 2 – 2,5
1 Superfine 3-ply Sokkenwol of babygaren 2,5 – 3
2 Fine 4-ply Sportsgaren of babygaren 3 – 3,5
3 Light/ Double Knit (DK) 5-6 ply Double knit (DK) of fingering 3,5 – 4,5
4 Medium/ Aran 12-ply Dik aran of worsted garen 4,5 – 6
5 Bulky 14-ply Grof of chunky garen 6 – 8
6 Super bulky 16-ply Super dik of super chunky garen v.a. 9

 

Waar gebruik je het voor?

Afhankelijk van het project dat je wilt breien of haken kies je je garens. Daarbij hou je rekening met het materiaal, de kleur, maar ook garendikte. Niet elk soort garen is voor elk soort project geschikt. Babykleding maak je bijvoorbeeld van dunner garen dan huissloffen. Hieronder staat per garendikte de eigenschappen uitgelegd en wat voor soort projecten je ervan kunt maken.

Lace of heel fijn garen

Denk hierbij aan fijne zijde of mohair garens. Je hebt er nogal wat van nodig wil je hiermee een damestrui maat M van breien, bovendien ben je ook wel even bezig met naalden 2 à 2,5. Neemt niet weg dat áls je iets met dit soort garen gemaakt hebt, je breiwerk heel licht en verfijnd is. Garen van deze dikte is heel goed voor ajour breiwerk of kantbreien, omdat de structuur goed zichtbaar is. Daarom is lace garen goed toepasbaar voor een kanten sjaal of ajour babyvestje, maar ik heb toch ook zomerse dameskleding voorbij zien komen. 

Superfine of babygaren

Dit fijne garen dat je breit met naalden 2,5 – 3 wordt vaak gebruikt voor sokken en babykleding. Ook voor dit superfine garen geldt dat je er heel fijne ajourpatronen mee kan breien, omdat de details en de steken mooi zichtbaar zijn. Een voorbeeld van dit superfine garen is Cotton Ball van Schoppel Wolle. Daarnaast is Sokkenwol is vaak van deze garendikte, zodat de sokken niet te dik worden en goed in de schoenen passen. 

Fine of sportsgaren

Sportsgaren dat je doorgaans breit op naalden 3 tot 4 is een wat gangbaarder garen. Logisch, want breiwerken van deze garendikte hebben een verfijnde uitstraling, maar het breit sneller en gemakkelijker dan het superfine garen. Babykleding, sokken en dunne sjaals zijn uitermate geschikt om van fine of sportsgaren te maken. Evenals wat fijnere dameskleding zoals de LAL- shorts van het vegan Nepal garen of lekkere huissokken met het ajourpatroontje van de koffieboonsteek.

Babykleding van fine biologisch katoen

Light of Double Knit garen

Dit is een heel gangbaar garen voor bijna al het breiwerk. Van damesvesten tot herentruien, van babydekens tot warme wanten, van kinderspeelgoed tot sloffen, Double Knit garens zijn bijna altijd geschikt. Het GOTS-gecertificeerde Semilla Cablé is een voorbeeld van zo’n heel prettig light garen dat je breit op naalden 3,5 – 4,5. Doordat je met wat dikkere naalden breit, vordert het werk sneller dan bij het fine garen. Tegelijkertijd is ook dit garen fijn om kabelpatronen mee te breien of (wat grovere) ajourpatronen.

Medium of Aran garen

Vanaf deze garendiktes wordt het allemaal wat stoerder. De steken zijn namelijk grover en breiwerken met dit garen zien er dan ook wat robuuster uit. Truien met grove kabelpatronen of dekens en kussens zijn erg mooi van dit garen. Je breit dit garen op naalden 5 à 5,5, redelijk dikke naalden, maar nog niet zo dik dat je breiwerk er heel zwaar van wordt. 

Kussen in de maak met Aran garen

Bulky of Chunky garen

Dit garen wordt gebreid met naalden 6 tot 8 en is erg mooi voor de grovere breiprojecten. Een voorbeeld van dit bulky garen is Álafosslopi, dat erg geschikt is voor buitenkleding. Deze dikke IJslandse wol waar je de typische IJslandse truien van kan breien is ook een heel geschikt garen om dekens van te maken. Heel anders, maar ook bulky is Big Vintage van Erika Knight. Door de mooie twist in het draad leent dit garen zich uitstekend voor damesvesten of truien. Klassiek stoer, zeg maar.

Super Bulky

Dit is dus héle dikke wol. Erg mooi als je iets wil maken met een stoere uitstraling. Voor huisaccessoires zoals kussens en dekens is dit garen heel geschikt, of een mooie mand zoals op de foto hiernaast. Deze mand is gehaakt van een stevig katoenen garen en wordt gebruikt om kinderspeelgoed in op te bergen. Van ditzelfde super bulky garen heb ik overigens ook stoere tassen voorbij zien komen, zowel boodschappentassen als strandtassen. Bulky of chunky garen wordt gebreid of gehaakt vanaf naald 9 à 10, maar ik heb dikkere breiwerken voorbij zien komen. Gemaakt van lontwol bijvoorbeeld, een heel mooi garen om robuuste én zachte dekens van te maken. Geen overbodige luxe tijdens koude winters.

Wat ga jij maken?

Zo zie je maar, voor elk project is er de juiste draad. In de webshop van Wolgalerie zijn we al een eind op weg om binnen elke garendikte een paar mooie, duurzame opties te bieden. Veel brei- of haakplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van wolgalerie.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 5 reviews.